Op deze pagina

Laat griep in de kou staan!

BENU - Laat griep in de kou staan - Laissez la grippe loin de vous
Op deze pagina

Wat is griep?

Griep is een virale infectieziekte die de ademhalingswegen aantast. Deze infectie is erg besmettelijk, daarom hebben we het over de griepepidemie. Het komt meestal voor in de winter tussen januari en maart. Griep komt heel plots op, na een incubatietijd van 1 tot 3 dagen. De symptomen zijn rillingen, algemene spierpijn of stijfheid, sterke vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, niezen en hoge koorts die tot 40°C kan oplopen.

Griep is moeilijk te onderscheiden van andere typische winterkwalen zoals verkoudheid of rhino-faryngitis. Al deze virale infecties hebben min of meer dezelfde symptomen.

Alhoewel de ziekte door veel mensen goed verdragen wordt, kan je er toch een tiental dagen echt ziek van zijn met soms ernstig uitgesproken symptomen. Eens je een griep hebt doorgemaakt, zal je het niet snel vergeten! Bij kwetsbare personen kan de griep echter zware gevolgen hebben. Elk jaar sterven er meerdere mensen aan de gevolgen van griep. 

Het speciale aan het griepvirus is dat het elk jaar verandert van uitzicht (genoom). Het virus en zijn veranderingen worden nauwlettend bestudeert, en zo kan men elk jaar een geschikt griepvaccin aanmaken.

Wat zijn de behandelingen tegen griep?

De behandeling van griep is voornamelijk symptomatisch. Je kan een koortswerend en pijnstillend middel nemen, waarbij paracetamol de eerste keuze is. Daarnaast kan een neusspray, een hoestwerende siroop of een keeltablet ook verlichting brengen. Antibiotica worden niet voorgeschreven, tenzij er een superinfectie optreedt. Griep is vooral een virale ziekte en niet van bacteriële oorsprong.

Er bestaan antivirale middelen die kunnen ingenomen worden bij griep, maar deze moeten binnen de 24U na het ontstaan van de symptomen toegediend worden. Ze worden enkel voorgeschreven voor risicopatiënten.

Advies van uw apotheker

Heb je de griep, dan is rusten heel belangrijk. Blijf dus thuis en in je bed!  Ook kan het dragen van een chirurgisch masker bij de eerste symptomen uw dierbaren beschermen tegen besmetting. Blijf zeker uit de buurt van gevoelige personen zoals kleine kinderen en ouderen.

Als je hoge koorts hebt dan bestaat de kans op uitdroging. Het is dus belangrijk veel te drinken, minimum 1,5 liter per dag, om het verlies aan vocht te compenseren. Bij oudere personen en jonge kinderen is het risico op uitdroging groter. Voor hen is gewoon water soms niet voldoende. Je kan dit aanvullen met een rehydratatievloeistof (ORS).

Vaccinatie, de beste manier om het te vermijden!

Vaccinatie is de belangrijkste preventieve maatregel! Het vaccin verhoogt je weerstand tegen de ziekte en verkomt zo het ontstaan van complicaties zoals cardiale en respiratoire infecties. Vaccinatie is vooral belangrijk bij gevoelige personen zoals ouderen, personen met een chronische hart- of luchtwegaandoening, rokers, immuungedeprimeerde patiënten (door chemotherapie, kanker, ...). Bij deze personen kan het doormaken van griep ernstige gevolgen hebben.

Je moet je elk jaar opnieuw laten vaccineren omdat het virus telkens verandert van vorm. Er komt elk jaar in september een nieuw griepvaccin op de markt.

Heeft iemand in jouw omgeving griep? Het is nog mogelijk om je te beschermen door onder andere volgende adviezen op te volgen. Was regelmatig je handen met water en zeep. Is er geen water beschikbaar, ontsmet dan je handen met een hydroalcoholische gel. Onstmet ook deurklinken, lichtschakelaars, telefoon, ... want het virus wordt niet alleen via de lucht overgedragen maar ook door rechtstreeks contact via bijvoorbeeld besmette oppervlaktes. Gebruik een zuiverende luchtspray op basis van essentiële oliën. Laat ieder zijn eigen tandenborstel, glas, beker, enz. gebruiken.

Wat moet ik vermijden?

Roken kan de symptomen van griep erger maken en ook de kans op complicaties vergroten. Probeer te stoppen met roken als de hoest aanhoudt. De ademhalingsproblemen door griep zijn bij rokers groter. Misschien is dit het ideale moment om definitief te stoppen? Het zal je gezondheid zeker ten goede komen!

Complementaire producten

Je wordt het niet gewaar, maar je immuunsysteem werkt 24u per dag. Je lichaam heeft daarom nood aan een uitgebalanceerde voeding, die alle noodzakelijke stoffen bevat om dit systeem te onderhouden, zeker in de herfst en de winter. Tijdens een griepepidemie is een gezonde voeding alleen soms niet voldoende. Een supplement aan vitamines, mineralen en antioxidanten kan dan je immuunsysteem een extra boost geven. Vitamine C kan het aantal ziektedagen verminderen. Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel dat zowel preventief als curatief werkt bij griep. Neem één dosis elke week tijdens de winter om griep te voorkomen. Heb je toch griep? Neem dan zo snel mogelijk een dosis en herhaal dit elke 6 uur.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Bij griep moet je niet altijd direct naar de dokter, behalve in volgende gevallen: als je een chronische hart- of luchtwegaandoening hebt, als je zwanger bent, als je diabetes hebt, als je obesitas hebt, als je ouder bent dan 65 jaar, als je immuungedeprimeerd bent (AIDS, transplantatie, kanker, ...) of als je denkt dat er een bijkomende infectie opgetreden is.

Je bent zwanger of diabetespatiënt? Laat je vaccineren!

Zwangere vrouwen die de griep doormaken lopen meer risico op een ernstig verloop van de ziekte. Het griepvirus zal zelden door de placenta naar het kind overgaan maar de infectie kan leiden tot vroeggeboorte, lager geboortegewicht en zelfs doodgeboorte, wanneer de moeder besmet is. Dit risico is nog groter wanneer de moeder tijdens de zwangerschap ook astma, diabetes of obesitas heeft. Daarom wordt vaccinatie voor alle zwangere vrouwen, vanaf de derde maand zwangerschap, aanbevolen. Het zal ook de weerstand van de pasgeborene vergroten gedurende de eerste zes levensmaanden, aangezien de antilichamen van de moeder via de placenta worden doorgegeven aan het kind. Deze antilichamen beschermen de baby ook na de geboorte.

Mensen met diabetes lopen een groter risico op complicaties bij het doormaken van griep. Laat je dus zeker vaccineren. Heb je toch griep, raadpleeg dan zeker een arts.

Contacteer of bezoek één van onze BENU apotheken voor meer informatie over vaccinatie.

Klik hier voor een BENU apotheek in de buurt.