Op deze pagina

Hoe kunnen we ons beter beschermen tegen virussen?

BENU - Hoe kunnen we ons beter beschermen tegen virussen - Comment renforcer notre système immunitaire contre les virus
Op deze pagina

Regelmatig de handen wassen met water en zeep, voldoende afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven om contact met zieke mensen te vermijden, blijven de belangrijkste maatregelen om jezelf te beschermen tegen een virus zoals het griep- of coronavirus.

Wat kan ik doen om mij te beschermen tegen deze ziektekiemen?

Virussen zoals het influenza of coronavirus verspreiden zich door middel van fijne druppeltjes die door besmette mensen worden uitgestoten wanneer zij hoesten of niezen. Wanneer deze druppeltjes in je gezicht, mond of ogen, terecht komen, rechtstreeks of via je handen, dan loop je het risico om ook besmet te geraken en ziek te worden. Daarom zijn de bovengenoemde hygiëne maatregelen uiterst belangrijk om je te beschermen tegen infecties.

Hoe kan je je eigen weerstand een boost geven?

Je kan je eigen immuniteit verhogen op een andere manier, door gezond te eten, met voldoende groeten en fruit, dagelijks te bewegen en te stoppen met roken. Daarnaast bestaan er meerdere vitaminen, mineralen en spoorelementen die een aangetoonde werking hebben op het immuunsysteem.

Zink komt tussen in verschillende processen in onze cellen die te maken hebben met de aanmaak van eiwitten en DNA.

Het zou tevens een remmende werking hebben op de vermenigvuldiging van virussen in ons lichaam . 


We kunnen zink terugvinden in verschillende voedingsmiddelen. Het is vooral aanwezig in mager vlees (rund, gevogelte), zeevruchten, eieren, kaas, sojabonen, verrijkte ontbijtgranen, noten en zonnebloemzaden en zemelen. Ons lichaam kan echter geen grote reserves aan zink opslaan. Het nemen van een supplement kan dus nuttig zijn om jezelf beter te beschermen tegen virussen.

Maar hoe zorgen we ervoor dat het zink dat we innemen in onze cellen terechtkomt en zo effectief mogelijk kan voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt?  We kunnen de inname van zink combineren met andere stoffen, zoals quercetine en fosfatidylcholine, die het transport van zink door onze celmembranen verhogen.  Op deze manier bereikt er meer zink de kern van onze cellen en is het effect ervan groter. Quercetine is een natuurlijk antioxidant. Deze stof wordt verondersteld één van de meest actieve ingrediënten van knoflook te zijn en is verder ook aanwezig in kappertjes, koolsoorten, bessen, druiven, sperziebonen, thee, (rode) ui en appel. Fosfatidylcholine is onder meer terug te vinden in lecithine (te vinden in eigeel en soja). Het is een essentieel onderdeel van de celmembranen, de wanden van onze cellen.

Ook vitamine D heeft een invloed op ons immuunsysteem*.

Vitamine D wordt aangemaakt in onze huid door blootstelling aan de zon. In deze tijd van het jaar spenderen we echter niet zoveel tijd buiten, en als we in de zon lopen dan worden slechts ons gezicht en onze handen blootgesteld aan het zonlicht. Tijdens de wintermaanden extra vitamine D innemen zal niet alleen je immuunsysteem versterken maar tegelijk zorgen voor stevige botten.

Laat je adviseren door je apotheker om het beste supplement te kiezen volgens jouw behoeften.

*Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.

 BENU Vitamines & Voedingssupplementen