Op deze pagina

Leven met prikkelbare darmen

BENU - Leven met prikkelbare darmen - Colon irritable : Ne laissez plus votre intestin vous irriter
Op deze pagina

Wat is het?

Het prikkelbaredarmsyndroom (of spastisch colon) is een chronische en goedaardige aandoenig van de dikke darm. De ziekte wordt gekenmerkt door buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik in combinatie met veranderingen in het stoelgangspatroon (nu eens slap dan weer hard). De oorzaak is niet goed bekend. De symptomen komen zelden ’s nachts voor. Je zal er niet door vermageren, je krijgt geen koorts of bent niet vermoeid. De diagnose van PDS wordt gesteld wanneer de klachten aanweizg zijn gedurende meer dan 3 dagen per maand in een periode van 6 maanden.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

De behandeling van het prikkelbare darmsyndroom steunt op drie pijlers: het gebruik van adstringerende of absorberende stoffen die een soort pleister leggen op de darmwand; het gebruik van krampstillende middelen om de de samentrekking van de darm en dus de pijn te verlichten en indien nodig middelen die de transit verbeteren (een anti-diarreemiddel of mild laxativum)

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Probeer probiotica! Probiotica zijn levende darmbacteriën die instaan voor de vertering. Door het innemen van deze bacteriën zullen ze de ‘slechte’ bacteriën verminderen en de ‘goede’ aanvullen. Vele studies hebben de werkzaamheid van probiotica bij het Prikkelbare darmsyndroom aangetoond. Ze verminderen de aanmaak van darmgas en de buikpijn.

Let op want er bestaan verschillende soorten of stammen probiotica en hun werking kan variëren. De meest werkzame bacterie voor dit syndroom is de Bifidobacterium. Neem probiotica in een kuur van minimum 1 maand. Zelfs wanneer er verbetering merkbaar is gebruik je het best nog verder, aangezien bij het stoppen van de behandeling het effect zal afnemen.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Let op je voeding. Elk lichaam reageert anders op voedingsmiddelen. Zoek voor jezelf uit welke producten je klachten verergeren. Door dagelijks te noteren wat je eet kan je gemakkelijk achterhalen welke voedingsmiddelen jouw klachten bezorgen en welke niet. Hoewel vezels deel uitmaken van een gezond dieet kan dit bij mensen met PDS soms een probleem zijn. Vezels worden langzaam opgenomen door de dunne darm en de darmbacteriën hebben dus veel tijd om ze te fermenteren. Dit proces bevordert het ontstaan van krampen. Je vindt ze in allerlei voedinsmiddelen zoals graan, ajuin, look, prei, artichok, boontjes, erwten, linzen,...

Ook voedingsmiddelen met veel lactose zoals kaas en melk, of met veel glucose of fructose zoals fruit, kunnen problemen geven. Fruit en groenten zijn een belangrijk aspect van gezonde voeding, schrap ze dus zeker niet van het menu! Eet ze echter beter gekookt dan rauw.

Probeer op regelmatige tijdstippen te eten en vermijd uitgebreide of vetrijke maaltijden net zoals het gebruik van koffie en alcohol.

Wat moet ik vermijden?

Stress verergert de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom. Zorg voor jezelf: rust voldoende, neem regelmatig de tijd om te bewegen. Sommige voedingssupplementen kunnen je helpen je stress onder controle te houden.

Complementaire producten

Plantaardige capsules of thee op basis van venkel verminderen de krampen.Melisse kan gebruikt worden wanneer angst een uitlokkende factor is van de darmproblemen.

Je kan de buik masseren met essentiële olie van Lavendel of Oregano. Verdun enkele druppels in een plantaardige olie alvorens ze op de huid aan te brengen.

Nuttige accessoires

Leg een warmtekussen op je buik om de krampen te stillen.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Gaan de krampen niet vanzelf over en heb je er ook ‘s nachts last van, ga dan langs bij je arts. Ben je ouder dan 50 jaar, is er bloed in de stoelgang, heb je langdurig diarree of is er sterk gewichtsverlies, aarzel dan niet op je huisarts te raadplegen.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Buikkrampen horen bij een zwangerschap. Venkel (poeder van de vrucht) is een veilig middel om dit te verhelpen. Heb je echter hevige krampen, een gewijzigde stoelgang of diarree, raadpleeg dan je gynaecoloog of huisarts.

BENU Darmflora & Vertering