Op deze pagina

Vind je evenwicht!

BENU Mental Health Mentale gezondheid Santé mentale
Op deze pagina

Geestelijke gezondheidsproblemen treffen alle categorieën van de bevolking

Niemand immuun is voor psychisch lijden. Ongeveer 1 op de 10 volwassenen lijdt aan een psychische stoornis zoals angst of depressie. Bij kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar heeft ongeveer 1 op 10 een psychisch of gedragsprobleem dat professionele ondersteuning vereist.

Geestelijke gezondheidsproblemen hebben een invloed op het dagelijkse en professionele leven van de getroffenen, maar ook op de mensen om hen heen.

Sommige groepen zijn kwetsbaarder. Ze zijn meer vatbaar of ervaren een algemeen onwelbevinden. De meest getroffen groepen zijn:

  • vrouwen,
  • mensen van 25 – 54 jaar,
  • senioren ouder dan 75 jaar,
  • laaggeschoolden.

Oorzaken:

De gevolgen van de pandemie, de oorlog in Oekraïne, milieu-angst en de tijd waarin we leven , blijken een bron van angst te zijn voor veel jongeren.

Epidemiologische studies die over de hele wereld zijn uitgevoerd, tonen aan dat jongeren tijdens deze crisis meer last hadden van psychische problemen dan andere leeftijdsgroepen, ondanks het feit dat ze minder risico lopen op overlijden of complicaties als gevolg van Covid-19.

Sociale ongelijkheden werken versterkend: de meest kwetsbare jongeren zijn ook het meest kwetsbaar als het gaat om geestelijke gezondheid.

Een veilige en zorgzame omgeving bieden voor tieners en jonge volwassenen buiten de gespecialiseerde gezondheidszorg zoals: in sportclubs, families, scholen,... is noodzakelijk.

Aantallen:

  • Psychische problemen:

Volgens een artikel gepubliceerd op Sciensano in april 2021 blijkt dat het aandeel personen met psychische problemen bijzonder hoog is bij de <50 jarigen, maar dat jongvolwassenen (18-29 jaar) veruit het meest getroffen zijn (34% lijdt aan angststoornissen en 38% aan depressie). (Vooral jonge vrouwen (ongeveer 40% van hen). Uit de enquête blijkt dat sinds het begin van de epidemie in België, 1 op de 8 mensen (12,5%) aangeeft zelfmoordgedachten te hebben gehad en dat 0,6% van de mensen aangeeft een zelfmoordpoging te hebben ondernomen.

  • Eetstoornis:

11% van de respondenten geeft aan symptomen van een eetstoornis te vertonen (vergeleken met 7% in 2018). Zo is 8% van de mensen in drie maanden tijd meer dan 6 kg afgevallen, 17% zegt de controle te hebben verloren over de hoeveelheid die ze eten en 12% geeft aan dat voedsel hun leven domineert. Eetstoornissen treffen vooral jonge vrouwen (13%).

  • Huishoudelijk geweld:

Jongvolwassenen zouden ook hier de zwaarst getroffen groep zijn (12%). De meerderheid van de slachtoffers van huishoudelijk geweld geeft aan dat het over verbaal of psychisch geweld gaat (96%), maar 19% van hen onderging ook fysiek of seksueel geweld.

Cijfers bij jongeren:

Uit het onderzoekvan 2018 blijkt dat kinderen en jongeren volgende psychische problemen ondervinden:

  • relatiestoornissen (11%),
  • emotionele stoornissen (10%),
  • gedragsstoornissen (9%),
  • aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornissen (AHDH) (12%),
  • prosociale gedragsstoornissen (7%).

Deze cijfers komen overeen met de ernstigste gevallen, dus ongeveer 10% van de kinderen en jongeren. Daarnaast is er een even groot aantal ‘grensgevallen’ geïdentificeerd voor elke ondervraagde aandoening. Daarmee bedoelen we dezelfde aandoeningen met verzwakte symptomen, maar die wel een ongemak, psychische problemen of aanpassingsproblemen veroorzaken, waaraan aandacht moet worden besteed”, voegt Johan Van der Heyden toe.

Wat kan ik doen?

  1. Kies voor afwisselend en onbewerkt voedsel. Voedingsstoffen met een hoge dosis aan tryptofaan, omega 3 vetzuren, Vit B (3,6,12), magnesium en zink zouden de aanmaak van serotonine gunstig kunnen beïnvloeden.
  2. Verminder stress om je cortisol niveau onder controle te houden. Hoge niveaus kunnen leiden tot gewichtstoename en hoge bloeddruk, de slaap verstoren, de stemming negatief beïnvloeden, het energieniveau verlagen en bijdragen tot diabetes.
  3. Let op negatieve denkpatronen. Overloop ‘s avonds wat goed ging, richt je aandacht op de positieve dingen of kies voor Geef jezelf of anderen wat vaker een compliment. Daar kan je echt van genieten! Je zal snel opmerken, hoe dit effect heeft.
  4. Luister naar je lichaam. In de winter maak je meer slaaphormoon aan, daardoor kan je je moe voelen. Slaap voldoende en wees overdag actief. Ga wandelen, sporten of zoek gezelschap op, liefst in de frisse buitenlucht om meer licht te ervaren. Activiteit verhoogt je endorfines: je voelt je gelukkiger en je ervaart minder pijn.
  5. Enkele kruiden die je kunnen helpen: Ashwaganda, eleutherococcus, valeriaan, saffraan, curcuma, kamille, lavendel, passiebloem, crataegus,.. Vraag raad aan je apotheker of arts.

Hulp vragen is een teken van kracht!    1712 hulplijn Vlaanderen    1718 hulplijn Wallonië

Wanneer de symptomen aanhouden of terugkomen, is het aangeraden om met een gezondheidsprofessional te praten.

Twijfel dus zeker niet om te zoeken bij uw apotheker, hij kan u naar de juiste hulpverleners doorverwijzen.

Nuttige links:

www.centrageestelijkegezondheidszorg.be

www.vindeentherapeut.be

6de COVID-19-gezondheidsenquête | Bijna 1 op de 3 personen voelt zich erg eenzaam

Meer dan 1 persoon op 10 lijdt aan een psychische stoornis