Op deze pagina

Begeleiding pijn

Lloydspharma - Pijn - Douleur
Op deze pagina

Hou je pijn onder controle!

Pijn is een vaak voorkomend fenomeen. Een groot deel van de bevolking neemt regelmatig medicatie in tegen onder andere hoofdpijn, gewrichtspijn en/of rugpijn.

Er zijn 3 soorten pijn:

Acute pijn: Pijn die snel verdwijnt, meestal na minder dan 30 dagen.
Voorbeeld: occasionele hoofdpijn of een verzwikte enkel.

Neuropathische pijn: Neuropathische pijn (of zenuwpijn) wordt veroorzaakt door een beschadiging of ziekte in het zenuwstelsel zelf. Voorbeelden van neuropathische pijn zijn:

  • Fantoompijn
  • Pijn door ruggenmergbeschadiging
  • Pijn in de benen bij patiënten met suikerziekte (aangetaste zenuwen)

Chronische pijn: Langdurige pijn die méér dan drie maanden aanhoudt en langer blijft bestaan dan de verwachte genezingsperiode. Als je pijn je zorgen baart, praat er dan over met iemand van ons apotheekteam. Wij leggen je graag uit hoe je de pijnschaal dient te gebruiken en een pijndagboek kan bijhouden. Dit zal zowel jou, je huisarts als je apotheker helpen om je pijn onder controle te krijgen én te houden.

Haal het maximum uit je medicatie

Veel mensen die aan pijnlijke aandoeningen lijden, hebben hun pijn niet onder controle. Dit is vaak omdat ze niet de juiste hoeveelheid pijnstillers innemen op het juiste moment. Begrijpen waarom het belangrijk is om je pijnstillers correct in te nemen, kan een groot verschil maken.

  • De inname van pijnstillers op het verkeerde tijdstip kan tot een verminderde pijncontrole leiden. Als je aan chronische pijn lijdt, is het aanbevolen je pijnstillers volgens een vast tijdschema in te nemen. Wacht zeker niet totdat de pijn opnieuw doorbreekt.
  • Wanneer een te lage dosis pijnstiller wordt ingenomen in verhouding met je gewicht, zal je pijn niet voldoende verlicht worden.
  • Neem je echter te veel in, kan dit leiden tot meer ernstige bijwerkingen. De inname van een te hoge dosis paracetamol kan bijvoorbeeld leverproblemen veroorzaken die voor een fatale afloop kunnen zorgen. Het is dus belangrijk de actieve bestanddelen van je medicatie te kennen.

Niet-medicamenteuze maatregelen

Naast het nemen van medicatie, zijn ook een aantal niet medicamenteuze  maatregelen van belang om je pijn zo optimaal mogelijk te verlichten. Dit kan betekenen dat je enkele levensstijlaanpassingen dient door te voeren.

Een aantal tips die kunnen helpen bij het verlichten van je pijn:

  • Stress kan pijn verergeren. Neem dus voldoende tijd om te ontspannen.
  • Voorzie regelmatige maaltijden en slaap voldoende.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een inactief leven kan zwakke, stijve spieren en gewrichten veroorzaken waardoor je meer pijn kan ervaren. Bewegen is bovendien goed voor de moraal.
  • Zorg voor een gezond gewicht. Sommige aandoeningen zoals artrose kunnen namelijk ontstaan of verergeren door overgewicht. Gaat ten rade bij je apotheker als je gewicht wilt verliezen.

Er bestaan talrijke manieren om je pijn te beheersen en te verlichten. Zo ben je vrij om een gelukkig leven te leiden.

Bekijk of download de brochures

Hoofdpijn? Migraine? Artrose? Kwetsuren? Wij staan klaar om je te begeleiden en je te leren je pijn zo goed mogelijk onder controle te houden.

Vraag je apotheker om advies specifiek voor jouw aandoening. Vind uw dichtstbijzijnde Lloydspharma-apotheek hier.