Op deze pagina

Vitamines & Mineralen

Lloydspharma Vitamines Vitaminen Mineralen Minéraux
Op deze pagina

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die in zeer kleine hoeveelheden in uw eten en drinken worden aangetroffen. Aangezien uw lichaam ze niet zelf kan aanmaken, behalve vitamine D en K (indien uw lichaam deze voldoende kan produceren), is het belangrijk ervoor te zorgen dat de dagelijkse inname overeenkomt met uw behoeften. Daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg binnen krijgt.

Vitamines

Er zijn 13 verschillende vitamines: 4 in vetoplosbare vitamines en 9 wateroplosbare vitamines:

  • In vet oplosbaar: vitamines A, D, E en K
  • In water oplosbaar: vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C

Mineralen

Naast vitamines heeft je lichaam ook mineralen nodig. Mineralen heb je onder andere nodig voor de opbouw van weefsels, de aanmaak en regulatie van enzymen en hormonen, de werking van spieren en neuronen, de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof. Je lichaam kan mineralen, net als veel vitaminen, niet zelf aanmaken.

Mineralen

Vitaminen komen zowel in de levende natuur als in sommige planten voor, en sommige dieren kunnen ze zelf maken. Mineralen daarentegen komen uit de dode natuur. Deze moeten door planten uit de bodem worden opgenomen en door dieren uit voedsel of water.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen minerale zouten en sporenelementen. De eerste komen in relatief grote hoeveelheden voor in het lichaam (in de orde van enkele grammen): dit zijn calcium, natrium, magnesium, fosfor en kalium. In tegenstelling tot sporenelementen die in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn, en voor sommigen zelfs slechts in minieme hoeveelheden: dit zijn ijzer, zink, fluor, koper, jodium, mangaan, kobalt, selenium, vanadium, molybdeen, chroom....

Essentiële mineralen zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor.


Lloydspharma Vitamines

Lloydspharma Mineralen