Op deze pagina

Overloopincontinentie of druppelincontinentie

BENU - Overloopincontinentie of druppelincontinentie - L'incontinence à gouttes ou de débordement
Op deze pagina

Wat is het precies?

Voel je regelmatig aandrang om te plassen, terwijl er slechts een kleine beetje urine komt? Mensen met overloopincontinentie of druppelincontinentie zijn niet goed in staat de blaas leeg te plassen. De blaas raakt daardoor overvol. Met uiteindelijk druppels of scheutjes ongewild urineverlies tot gevolg. We vertellen waar het vandaan komt er wat je ertegen kunt doen.

Zo werkt de blaas

Hoe werkt plassen precies? Om overloopincontinentie goed te begrijpen staan we kort stil bij de werking van de blaas. Nieren maken urine aan en laten het doorvloeien naar de blaas. Als er een beetje plas in de blaas zit, gaat er een seintje naar de hersenen. Onderin de blaas zitten de sluitspieren: een soort deurtjes die ervoor zorgen dat urine niet zomaar ontsnapt. Als de druk op een overvolle blaas groter is dan de druk van de sluitspieren bestaat de kans op overloopincontinentie.

Oorzaken overloopincontinentie

Overloopincontinentie komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Deze vorm van urineverlies heeft een paar algemene oorzaken:

  • Nierstenen die in de plasbuis zitten
  • Diabetes of bepaald medicijngebruik
  • Verstopping of constipatie. Hierbij zit de darm zo vol dat ontlasting tegen de spieren rondom de blaas drukt.

Druppelincontinentie bij mannen

Bij mannen zijn veranderingen aan de prostaat vaak de oorzaak van druppelincontinentie. De prostaat blijft namelijk groeien. De ene man heeft hier meer last van dan de andere. Zo zijn er mannen die met een flinke prostaat geen plasproblemen hebben, terwijl iemand met een licht vergrote prostaat zeer veel moeite heeft met plassen. Hoe dan ook: als de prostaat tegen de urinebuis drukt, ontstaan er problemen zoals overloopincontinentie.

Vaak gaat het om goedaardige prostaatvergrotingen. Raadpleeg voor de zekerheid altijd een huisarts. Dit zijn andere symptomen van prostaatvergroting:

  • nadruppelen
  • slappere straal
  • vaker plasdrang
  • vaker moeten plassen
  • een onderbroken straal (start en stopt)

Druppelincontinentie bij vrouwen

Vrouwen kunnen te maken krijgen met druppelincontinentie door de overgang of verzakking van de baarmoeder. Ook kan een urineweginfectie, gezwollen eierstokken en zwakke bekkenbodemspieren het legen van de blaas beïnvloeden. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

Behandeling van overloopincontinentie

Behandeling van overloopincontinentie is afhankelijk van de oorzaak. We adviseren een afspraak te maken met de huisarts. Die kan met je bespreken wat voor jou de beste behandeling is. Incontinentieverband gebruiken is iets wat je zelf kunt doen.

Het juiste type incontinentiemateriaal

Inlegverbanden van TENA beschermen tegen incontinentie. Het vangt onverwacht urineverlies op, of je nu enkele druppels of flinke scheuten verliest. Incontinentiemateriaal helpt om droog, zeker en geurvrij te blijven.

BENU Incontinentie