Op deze pagina

Het voorkomen van hart- en vaatziekten: geen tijd te verspillen!

BENU - hart- en vaatziekten - prévention des maladies cardiovasculaires - Het voorkomen van hart- en vaatziekten: geen tijd te verspillen - La prévention des maladies cardiovasculaires : il n’y a pas de temps à perdre
Op deze pagina

In België zijn 31.000 sterfgevallen per jaar te wijten aan hart- en vaataandoeningen. Dit zijn geniepige aandoeningen die zich meestal pas manifesteren na langdurige en langzame aantasting van de slagaders. Deze aantasting is het gevolg van geleidelijke belasting van de slagaderwanden door allerlei ‘cardiovasculaire risicofactoren’. Dit zijn gedragingen in ons dagelijks leven, maar ook bepaalde afwijkingen in onze gezondheidstoestand zullen de kans vergroten dat je vroeg of laat problemen krijgt met je hart en/of bloedvaten.

De lijst met cardiovasculaire risicofactoren is lang en tegenover sommige daarvan staan we helaas machteloos. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de erfelijke factoren, voor ouder worden, voor het feit dat je man bent of voor het aanbreken van de menopauze. Hier kan je helaas niets aan veranderen. Daartegenover staan gelukkig een aantal risicofactoren die je wel zelf in de hand hebben. De bekendste en gevaarlijkste zijn een gebrek aan beweging, overgewicht, een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, te veel suiker in het bloed en roken. Elke risicofactor is op zich in staat je kans op hart- en vaatproblemen te vergroten. Het risico neemt echter het sterkst toe wanneer meerdere van die factoren samen aanwezig zijn, zelfs al is dit maar in lichte mate.

Voor wat betreft een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hoog bloedsuikergehalte is het grote gevaar dat deze aandoeningen asymptomatisch zijn. Dit wil zeggen dat als je eraan lijdt, je weinig of geen symptomen hebt. Veel mensen weten dus niet dat er iets aan de hand is. Precies daarom is vroegtijdige en regelmatige opsporing van deze aandoeningen van groot belang. Op deze manier kunnen hart- en vaatziekten voorkomen worden.

Ken jij je risicofactoren? Heb jij ze al eens gemeten?

Meten kan dienen als een moment van bewustwording: het besef dat je je leven over een andere boeg moet gooien en eventueel een behandeling moet volgen. Zo neem je zelf het heft in handen als het over de gezondheid van je hart en slagaders gaat!

Tips om ter harte te nemen:

  1. Leer hoe je je bloeddruk kan meten en raadpleeg een arts als deze te hoog is. Men spreekt van een hoge bloeddruk vanaf 140/90 mmHg.
  2. Ken je cholesterolgehalte en hou het binnen de aanbevolen waarden. Je kan je cholesterolgehalte te weten komen via een zelftest of via een bloedafname bij je arts.
  3. Meet je bloedsuikergehalte nuchter en neem onmiddellijk maatregelen als je suikergehalte hoger is dan 100 mg/dl.
  4. Eet gezond en gevarieerd. Geef de voorkeur aan fruit en groenten, granen (rogge, haver, ...), peulvruchten (linzen, kikkererwten, ...), vis en schaaldieren, verse melkproducten, ... Beperk daarentegen je consumptie van vlees, boter en sauzen, zoetigheden en gebak, kant-en-klare gerechten, ...
  5. Behoud een gezond lichaamsgewicht. Je BMI (gewicht (kg)/lengte (m) x lengte (m)) ligt best tussen 20 en 25. Als vrouw is je buikomtrek bij voorkeur minder dan 80 cm en als man minder dan 94 cm.
  6. Blijf actief, dag na dag, of beoefen een sport die je prettig vindt en die aangepast is aan je mogelijkheden.
  7. Verlos jezelf van tabak. Zodra je stopt met roken, nemen je risico’s op hartaandoeningen en beroertes meteen af.

Meten is weten, en weten is al een stukje voorkomen! Vraag raad aan je apotheker of arts.