Op deze pagina

Hoofdpijn of migraine?

Lloydspharma - Pijn - Douleur - Hoofdpijn - Migraine - Mal à la tête - Hoofdpijn of migraine - Maux de tête ou migraine
Op deze pagina

Hoofdpijn is een frequent voorkomend probleem

Meer dan 2 op de 3 Belgen klagen regelmatig over hoofdpijn! Vermoeidheid en stress brengen gemakkelijk hoofdpijn met zich mee. Meestal gaat het dan over spanningshoofdpijn.

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn maar in het algemeen worden er twee hoofdtypen onderscheiden: primaire en secundaire hoofdpijn.

  • Primaire hoofdpijn is een ziekte op zich.
  • Secundaire hoofdpijn is het symptoom van een ziekte of het
    gevolg van een bepaalde aandoening.

Hoofdpijn kan variëren in intensiteit, lokalisatie, andere symptomen die ermee gepaard gaan, duur, omstandigheden van optreden, enz.

Wat zijn de verschillende soorten hoofdpijn en hun oorzaken?
Wanneer moet je je zorgen maken en een arts raadplegen?
Welke behandelingen bestaan er?

Krijg een beter inzicht in de verschillende types hoofdpijn

Kies een gepaste aanpak om de hoofdpijn te voorkomen en te behandelen. Hoofdpijn kan uiteenlopende kenmerken hebben. Het is daarom belangrijk enkele begrippen te definiëren die nuttig kunnen zijn voor een goede aanpak van je pijn.

Frequentie

Hoofdpijn kan meer of minder frequent voorkomen.
We noemen hoofdpijn:

  • Sporadisch als het minder dan 10 dagen per jaar voorkomt.
  • Episodisch als je er minder dan 15 dagen per maand aan lijdt.
  • dan 15 dagen per maand aanwezig is of als je meer dan 180
    dagen per jaar hoofdpijn hebt

Intensiteit

De manier waarop je de pijn ervaart, is ook belangrijk. De pijn kan licht tot heel intens zijn en het hele hoofd of slechts één kant treffen. Je kan andere symptomen ondervinden die gepaard gaan met de hoofdpijn, zoals misselijkheid of braken, gevoeligheid voor licht en geluid of gezichtsstoornissen.

Uitlokkende factoren

Sommige factoren kunnen je hoofdpijn uitlokken of verergeren. Deze kunnen variëren van stress tot een gebrek aan slaap, veranderingen in de voeding of een zware lichamelijke inspanning. Het is belangrijk om deze factoren op te sporen zodat je ze zoveel als mogelijk kan vermijden om het opnieuw optreden van hoofdpijn te voor.

Primaire hoofdpijn

Spanningshoofdpijn
Dit is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Je voelt een aanhoudende en doffe pijn over het hele hoofd. Het is geen kloppende pijn maar eerder een drukkend of knellend gevoel, alsof je een te strakke helm draagt. Je kan tegelijk last hebben van gespannen spieren in de nek of schouders. Je kan overgevoelig zijn aan geluid of licht, maar niet aan beide samen. De pijn wordt niet erger door fysieke inspanning.

Migraine
1 Belg op 5 wordt minstens één keer tijdens zijn leven door migraine getroffen. Er zijn echter heel wat mensen met zware hoofdpijn die verkeerdelijk denken dat ze migraine hebben. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen migraine en andere vormen van hoofdpijn. Bij migraine begint de pijn meestal aan één zijde van het hoofd en kan ze eventueel naar de rest van het hoofd uitstralen naarmate de pijn toeneemt. Het is gewoonlijk een bonzende, kloppende pijn die verergert bij eenvoudige fysieke inspanning. Migraine komt voor in aanvallen en kan gepaard gaan met verschillende symptomen van variabele ernst. Misselijkheid en braken evenals overgevoeligheid voor geluid en licht (fono- en fotofobie) dwingt mensen met een migraineaanval ertoe te rusten in een stille en donkere kamer.

Clusterhoofdpijn
Deze aandoening, ook wel neuralgie van Horton genoemd, bestaat uit korte aanvallen van borende en ondraaglijke pijn. De pijn situeert zich ter hoogte van het oog of de slaap en treft gewoonlijk slechts één kant van het hoofd. Gelijktijdig ontstaan vaak andere symptomen zoals tranende en rode ogen, een loopneus en overvloedig zweten ter hoogte van het gezicht.

Secundaire hoofdpijn

Wanneer hoofpijn plots optreedt en je hier normaal geen last van hebt, kan er sprake zijn van secundaire hoofdpijn. De pijn is in dat geval een symptoom van een onderliggende ziekte. Er bestaan verschillende aandoeningen die secundaire hoofdpijn met zich mee kunnen brengen. Het kan gaan van milde stoornissen zoals een acute sinusitis of een virale infectie, tot meer ernstige zoals een ontstekingsziekte, hersenvliesontsteking of hersentumor, en zelfs levensbedreigende zoals een hersenbloeding door het barsten van een aneurysma. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan een secundaire hoofdpijn uitlokken.

Bekijk of download de brochure

Vraag je apotheker om advies specifiek voor jouw aandoening. Vind uw dichtstbijzijnde Lloydspharma-apotheek hier.