Op deze pagina

Keelpijn? Zo gaat het snel over!

BENU - Keelpijn? Zo gaat het snel over - Heureusement le mal de gorge et la douleur disparaissent après quelques jours
Op deze pagina

Wat is keelpijn?

Keelpijn kan vele ladingen dekken. Maar eigenlijk is keelpijn een symptoom. Je voelt een lichte tot intense pijn achteraan in de keel, ter hoogte van de amandelen of het strottenhoofd, en soms kan je hierdoor moeilijk slikken. Keelpijn kan meerdere oorzaken hebben. Vooreerst kan er een infectie aanwezig zijn: een angine, een neusverkoudheid, een laryngitis, .... Daarnaast kan keelpijn ook ontstaan door een geïrriteerd slijmvlies als gevolg van roken, alcohol, luchtvervuiling, refluxklachten, allergie of door een mechanische irritatie zoals veel praten of schreeuwen, veelvuldig de keel schrapen. Een angine of keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. In de meeste gevallen is een virus de oorzaak. De keelpijn start geleidelijk aan en duurt ongeveer 4 à 5 dagen. Bijkomende symptomen kunnen zijn: een loopneus, hoest, spierpijn en soms diarree. Is een bacterie de oorzaak (wat minder voorkomt) dan start de keelpijn heel plots, is heel hevig met grote moeilijkheden om te slikken en heb je koorts van > 38°C. Hier helpen enkel antibiotica.

Wat kan ik doen bij irritatie of pijn ? Wat zijn de behandelingen?

Om de pijn en irritatie te verzachten kan je keelpastilles om op te zuigen gebruiken. Deze pastilles bevatten vaak een pijnstillend of licht verdovend middel en een ontsmettende stof. Deze producten bestaan ook in de vorm van keelsprays. Vermijd het gebruik van een lokaal verdovend product (lidocaïne) vlak voor het eten of drinken om verslikken te voorkomen.

Je kan de pijn ook verminderen door een pijnstiller in te nemen op basis van paracetamol of ibuprofen.

Advies van uw apotheker

Het uitdrogen van het slijmvlies ter hoogte van de keel geeft een branderig gevoel. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt. Verkies een warme drank met honing. Door veel te drinken zal je het virus als het ware wegspoelen en kan je een hoest vermijden. Bij een virale infectie, reinig je neus met fysiologisch water om het virus geen kans te geven zich op te stapelen in de neus. Verkies bij slikproblemen vooral vloeibare voeding zoals soep.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Het virus verspreidt zich voornamelijk via de lucht in minuscule druppeltjes, en wordt door hoesten of niezen overgebracht. Om besmetting van anderen te vermijden: gebruik papieren zakdoeken, houd je handen voor je mond als je hoest en was regelmatig je handen. Aangezien een virus vaak de oorzaak is van keelpijn kunnen weerstandverhogende middelen je lichaam helpen tegen deze virussen te vechten.Een kuur met vitamine C zal je sneller terug in vorm helpen. Koninginnebrei is een natuurlijk weerstandverhogend middel. Ter preventie van infecties, volg een kuur van 0,5 g/dag gedurende 40 dagen. Heb je reeds last van een infectie, neem dan een dosis van 1g/dag. Echinacea heeft ook immunostimulerende eigenschappen, en werkt ook antiviraal en antibacterieel.

Wat moet ik vermijden?

Vermijd roken of een rokerige omgeving, aangezien de tabaksrook irriterend werkt op de slijmvliezen van neus en keel. Eet of drink geen te zure (citroensap, vinaigrette), te gekruide of gezouten voedingsmiddelen (chips, zoute aperitiefkoekjes) om irritatie van het slijmvlies in de keel te vermijden. Bescherm je keel tegen de koude met een sjaal, zeker in de winter. Vermijd tocht en spaar je stem gedurende enkele dagen.

Complementaire producten

Gorgel je keel 3 keer per dag met Calendula moedertinctuur verdund in warm water. Calendula verzacht de keel, werkt ontsmettend en ontstekingswerend.

Verschillende homeopathische granules zoals Belladonna 5CH, Mercurius solubilis 5CH en Pyrogenium 9CH worden gebruikt bij keelpijn. Plantaardige middelen tegen keelpijn bevatten voornamelijk Salvia officinalis (Salie), Thymus vulgaris (Tijm) of Echinacea purpurea. Essentiële olie van Winterbonenkruid is interessant bij keelpijn door de antibacteriële, antivirale, ontsmettende, anti-parasitaire, immunostimulerende en pijnstillende eigenschappen. Let op: deze moet steeds verdund gebruikt worden tot een concentratie van max.1% en mag niet verstuifd worden.

Nuttige accessoires

Een luchtbevochtiger helpt om droge lucht tegen te gaan. Gebruik hem in de woonkamer en/of slaapkamer.

Een omgevingsspray op basis van essentiële oliën met antivirale eigenschappen kan de lucht in de kamer zuiveren.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Heb je keelpijn samen met hoge koorts dan kan een streptococceninfectie aan de oorzaak liggen. Ga dan langs bij een arts. Hij zal een uitstrijkje nemen van de keel en zal afhankelijk van het resultaat de gepaste behandeling opstarten. Een antibioticakuur is niet altijd noodzakelijk. Als de keelpijn blijft aanhouden dan kan er een andere oorzaak zijn zoals maagreflux. Ga langs bij je arts. Hij zal een gepaste behandeling opstarten.

Welke voorzorgen moet ik nemen als ik zwanger ben ? Als ik diabetes heb ?

De meeste keeltabletten mogen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Pijnstillers op basis van ontstekingsremmende middelen (ibuprofen) mogen niet gebruikt worden. Gebruik dan beter producten op basis van paracetamol.

De meeste keeltabletten zijn suikervrij en kunnen bij diabetes gebruikt worden. Diabetespatiënten zijn gevoeliger voor infecties. Help je weerstand te verhogen door een gezonde voeding met extra vitamines.

Vraag advies aan je BENU apotheker.

BENU Keelpijn