Op deze pagina

Lippen om te zoenen!

BENU - Lippen om te zoenen - Koortsblaar - Koortsblaren - Bouton de fièvre : Des lèvres à embrasser
Op deze pagina

Een koortsblaas, wat is het?

Een koortsblaas is een huidinfectie op of in de buurt van de lippen veroorzaakt door het Herpes simplex virus. Vandaar de naam herpes labialis. Zoals zona is een koortsblaasje het gevolg van een heropflakkering van het virus dat latent aanwezig is in het lichaam. Het virus is oorspronkelijk het lichaam binnengekomen bij een primo-infectie (windpokken), en blijft nadien aanwezig zonder klachten. Af en toe krijg je er opnieuw last van.Het is een zeer besmettelijke aandoening. Het kan overgebracht worden naar het oog of de genitaliën en daar een infectie veroorzaken. Je bent besmettelijk vanaf het ontstaan van de eerste tekenen en zolang de letsels aanwezig zijn. Een koortsblaas begint meestal met een branderig gevoel. Nadien worden er blaasjes gevuld met vocht gevormd. Na het openbreken en indrogen van de blaasjes ontstaan er korstjes. Dit alles duurt ongeveer een tiental dagen. Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij je weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Gebruik een lokale antivirale gel op basis van aciclovir of docosanol. Breng deze regelmatig, tot 6 keer per dag, aan op de koortsblaas. Doe dit vanaf het branderig gevoel tot wanneer het vocht uit de blaasjes is. Deze behandeling werkt effectief en zal de tijd dat het koortsblaasje aanwezig is met 2 dagen verminderen.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Het is een zeer besmettelijke aandoening. Bedek daarom de koortsblaasjes met een beschermende patch. Pruts zo weinig mogelijk aan de blaasjes. Je mag niet zoenen tot de letsels volledig genezen zijn. Eenmaal de korstjes gevormd zijn kan je de huid herstellen door middel van een zinksulfaatcrème. Bij koorts kan je een tablet met paracetamol innemen.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Eens je het virus hebt, geraak je het niet meer kwijt! Het zal pas opnieuw tot een koorstblaas leiden wanneer je weerstand laag is, bij stress of door blootstelling aan de zon.

Eet gezond met voldoende vitamines. Neem af en toe een weerstandverhogende kuur.

Probeer je stress aan te pakken.

Gebruik naast een zonnecrème ook een lippenbalsem met UV filter om koortsblaasjes te voorkomen. 26 tot 44% van de opstoten wordt veroorzaakt door UV.

Wat moet ik vermijden?

Bij een opstoot van koortsblaasjes is het belangrijk zowel jezelf als je omgeving te beschermen tegen besmetting.

Was je handen met water en zeep na het aanraken van de letsels. Ontsmet eventueel de blaasjes met een ontsmettende vloeistof.

Gebruik je eigen glas, bestek, lippenbalsem, handdoeken, enz. Bevochtig je lenzen niet met speeksel. Vermijd het contact met baby's, zwangere vrouwen, mensen met ernstige immuniteitsproblemen (HIV) vanaf het verschijnen van de klachten tot de blaasjes volledig genezen zijn. Onthoud je van orale sex.

Complementaire producten

Calendula moedertinctuur werkt helend, ontsteingswerend en ontsmettend. Het kan gebruikt worden om de irritatie en jeuk te verlichten. Bij kleine blaasjes kan je 3 tot 5 granules Rhus tox 7CH nemen om de 2 uur.. Nadien neem je er tot 3 keer per dag.

Essentiële olie van Ravintsara werkt heel sterk antiviraal.Je kan het gerust gebruiken op de huid vanaf de eerste tekenen. Niaouli-olie wordt eerder op het einde van de infectie gebruikt aangezien het uitdrogend werkt op de blaasjes.

Nuttige accessoires

Een hydrocolloïde patch zal niet alleen wondhelend werken vergelijkbaar met de werking van de antivirale crèmes. Het heeft nog andere eigenschappen: het maskeert het blaasje, verlicht de pijn, vermindert roodheid, kalmeert de jeuk en het branderig gevoel, beschermt je tegen verdere besmetting en zal de korstvorming beperken.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wanneer je heel vaak last hebt van koortsblaasjes, dan kan de arts je antivirale tabletten voorschrijven.

Wanneer de klachten verergeren of wanneer er geen duidelijke verbetering is na 7 dagen behandeling, dan raadpleeg je best een arts.

Een besmetting ter hoogte van het oog of de genitaliën, kan gevaarlijk zijn.Mensen met een immuunziekte hebben een verlaagde weerstand en moeten extra voorzichtig zijn voor besmetting. Zij raadplegen best een arts aangezien een besmetting met Herpes simplex bij hen een ernstige ziekte kan veroorzaken

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Zuigelingen hebben nog niet voldoende weerstand tegen virussen. Wees extra voorzichtig als je een koortsblaasje hebt. Geef geen kusjes, neem geen fopspeen in je mond. Was je handen regelmatig en gebruik een ontsmettende handgel.

BENU Koortsblaasjes